✎ follower

Susah Senang Sama Sama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickersborder="0" height="80" src="img src="http://davf.daisypath.com/pywip8.png" width="450" / />

Monday, December 26

Tutorial - Letak Background dan Border pada Blog Archive


Menjadi jugak eksperiment aku kat blog adik aku.
So aku nak kongsikan kat korang ye !

Jom !

Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates

1- Cari kod seperti bawah ni (ctrl F untuk memudahkan pencarian )
<div id='ArchiveList'>
2- Copy code dibawah
<div style='overflow:auto; height:200px; background:url(URL BACKGROUND); background-repeat:repeat; padding: 5px; border:2px dashed #a64d79; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;'>
3- Dan pastekan diatas code yang berwarna kuning tadi seperti dibawah.

<div class='widget-content'><div style='overflow:auto; height:200px; background:url(URL BACKGROUND); background-repeat:repeat; padding: 5px; border:2px dashed #a64d79; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;'>  
<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_ArchiveList&quot;'>
<b:if cond='data:style == &quot;HIERARCHY&quot;'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;FLAT&quot;'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if><b:if cond='data:style == &quot;MENU&quot;'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div>
</div>
<b:include name='quickedit'/>

4- Code yang warna purple adalah code yang WAJIB korang tambah.

5- 200 : Ukuran panjang scroll box
     dashed : bentuk border.  Korang boleh tukar pada dotted atau solid.  Kalau nak kekalkan dashed pun boleh.
     #a64d79 : code untuk warna border
    URL BACKGROUND : Letak background yang korang nak untuk blog archive

6- Preview dulu baru save ye !  Insyallah menjadi =)


dah baca??? Tinggalkanlah comment. Tengkayu =)

Comments
6 Comments

6 comments:

  1. As'kum kak.kenapa saya buat tak dapat-dapat?kakak boleh tolong edit tak? :)

    ni blog sy >> http://thecreativecraft.blogspot.com

    kalau kakak nak balas komen ni kakak balas kat fibox sy ea? :)

    ReplyDelete
  2. tengss .. jadi :D

    ReplyDelete
  3. salam ziarah.tq sudi berkongsi, dah lama cri tutorial ni..^^

    ReplyDelete
  4. jom join g.a ni jom http://officialsyafiqmuhammad.blogspot.com/

    ReplyDelete