✎ follower

Susah Senang Sama Sama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickersborder="0" height="80" src="img src="http://davf.daisypath.com/pywip8.png" width="450" / />

Saturday, July 28

Tutorial 17 - Menu bar rotate di tepi blog

Bila kita gerak kan cursor kat situ dia akan rotate nanti =)

Jom try !

Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates


1- Macam biasa tekan Ctrl+F serentak dan cari code bawah ni. *Ctrl+F ni untuk mudahkan korang cari code bawah ni. =)


]]></b:skin>


2- Dah jumpa ?  Seterusnya copy code bawah ni dan paste atas " ]]></b:skin> "tu.

/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Georgia,serif,Times; font-size:18px;margin:1px; }
#list8 ul li a { display:block; width:80px; height:28px; background-color:#333; border-right:10px solid #F7819F; padding-left:40px;
text-decoration:none; color:#F7819F; }
#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;
transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000; }

3- Yang warna purple tu korang boleh ganti code warna yang korang suka.  Kalau nak kekal kan pun takpe tapi tu warna biru.

4- Eh belum siap lagi. Macam biasa tekan Ctrl+F serentak dan cari code bawah ni. *Ctrl+F ni untuk mudahkan korang cari code bawah ni. =)

</body>

5- Dah jumpa ?  Seterusnya copy code bawah ni dan paste atas "  </body>  "tu.

<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>
<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL ENTRY KORANG'>TAJUK</a></li>
<li><a href='URL ENTRY KORANG'>TAJUK</a></li>
<li><a href='URL ENTRY KORANG'>TAJUK</a></li>
<li><a href='URL ENTRY KORANG'>TAJUK</a></li>
</ul></div></div>

6- Last kali SAVE !  Kalau takut tak jadi korang PREVIEW dulu lepas tu baru SAVE =)

Dah jadi ?  Sila tinggal kan comment ye =)


dah baca??? Tinggalkanlah comment. Tengkayu =)

Comments
5 Comments

5 comments:

  1. asal x jd? sy da wat..tp xde kotak.. :(

    ReplyDelete
  2. @budak kecik bercoleteh awak dah betul2 copy code dia. mungkin code warna awk tak rapat. conothnya #F7819F tp awk terletak mcm ni # F7819F. =)

    ReplyDelete
  3. menjadi larh kak . Thanks a lot :)

    ReplyDelete
  4. salam.ehehe..try menjadi..thanks.. :)

    ReplyDelete